Yeni Başlayan Distribütörün Doğru Başlangıç Yapmasına Nasıl Yardımcı Olursunuz?

Network Marketing sektöründe bir kişinin distribütör olması için çaba, zaman ve harcarsınız. Sonrasında eğer yeni başlayan o distribütörü kendi haline bırakırsanız zamanla network marketing işinden soğumaya başlar. Bunun ne ona ne de size bir faydası vardır. Profesyoneller bunu yapmak yerine daha farklı bir yol izlerler. Yeni başlayan distribütöre doğru bir başlangıç yapmak için profesyoneller temelde 2 şey yaparlar.

  1. Yeni distribütörü makul ve mantıklı beklentilere sokmak
  2. Yeni başlayan distribütöre hızlı bazı (küçük veya büyük farketmez) ilk sonuçları almasında yardımcı olmak

Ve sonrasında da yeni distribütörün yaşayacağı tüm yolculuk ve bu yolculuğun her aşamasında rehberlik etmek. Dikkat! REHBERLİK dedim. İşi onun adına yapmak demedim.

Bu konuda eğer henüz edinmediyseniz Eric Worre’nin PROFESYONEL OL kitabını edinmenizi şiddetle öneriyorum. İnternette bir çok kitap satış platformunda bu kitap mevcut. Network Marketing sektörünün kutsal kitabı olarak bilinen kitaptır. Bir kez okuyup bir kenara bırakmayın. Elinizin altında sürekli bulundurun. Network Marketing işinizle ilgili hangi konuda sorun yaşıyorsanız açıp ilgili kısmı okuyun. Öğrenin. Uygulayın. Sonuç alın. Kopyalayın.

1 numaralı kural her zaman şudur: Sakin olun. Network Marketing’de sorunlar yaşıyorsanız elinizdeki araçları çok iyi tanımalısınız ve o araçların sizin hangi sorununuzu çözebileceğini çok iyi bilmelisiniz.

Network Marketing işinizde amacınız sizden bağımsız çalışabilen distribütör sayısını arttırmaktır. Ne kadar çok sayıda distribütörü kendinizden bağımsızlaştırabilirseniz geliriniz artmaya devam ederken işin sizden beklediği efor da azalmaya devam edecektir.

Top liderlerin yaptıkları şey hep budur. Doğru başlat ve kendinden bağımsızlaştır!

İşte yeni distribütörü doğru bir şekilde başlatmak ve verimli bir distribütöre dönüşmesi için yapmanız gerekenler. Yeni bir distribütörü kaydettiğiniz zaman ilk yapmanız gereken şey onunla bir konuşma/toplantı yapmaktır. Yeni distribütörlerle mümkünse yüz yüze değilse de internette Zoom vs bir platformda bir araya gel ve toplantı yap.

Network Marketing işimi ilk 90 gün içinde yaptıklarım ile ve yapmadıklarım ile inşa ettim. Ne yapmanız gerektiğini veya ne yapmamanız gerektiğini öğrenmek için kursa bi göz atın! https://www.udemy.com/ilk-90-gun/?couponCode=ILK.90.GUN

Mutabakat Toplantısı 1.Aşama

Şunu söyle. Diyelim ki yeni distribütörün adı Ahmet olsun.

Ahmet’çim seni kararından dolayı kutluyorum. Güvenin için teşekkür ediyorum. Hayatının yönetimini ve sorumluluğunu almış olduğun için tebrik ediyorum. Hayatının bundan sonrası senin ve ailen için bambaşka olacak.

Bu ilk konuşma 3-5 dakikayı geçmemeli. Kısa ve öz, sade net mesajlar veren bir konuşma olmalı.

Bu şekilde bir konuşma yapmanız yeni distribütörün kafasında olabilecek bir çok şüphenin yok olmasına yardımcı olacaktır.

Mutabakat Toplantısı 2.Aşama

Şu şekilde devam edin.

Ahmet’çim sadece ürün kullanıcısı olmayı mı hedefliyorsun yoksa aynı zamanda işi de ciddi bir şekilde inşa etmeyi de hedefliyor musun?

Bu soruyu sorma sebebim yeni distribütörün niyetinin ne olduğunu anlamaya çalışmak. Amacım işi de ciddi bir şekilde inşa etmeye yönlendirmek değil. Onun niyetinin ne olduğunu kendi ağzından anlamaya çalışıyorum. İnsanlar sizin söylediklerinizi değil kendi söylediklerini yapma konusunda çok daha ciddi adımlar atabiliyorlar. Eğer niyetinin ne olduğunu ona söyletebilirsem hem benim işim hem de onun işi çok daha kolaylaşmış olur.

Amatörler distribütörlerin genel hatası yeni başlayan herkesin işi ciddi şekilde inşa edeceklerini düşünmeleridir. Bundan dolayı işi inşa etmeye yönelik yaptıkları her türlü davete karşılık yeni distribütör defans yapma eğilimine girer. Sebebi basittir. Yeni distribütör işi inşa etmeyi düşünmüyordur. Sadece toptan fiyattan ürün kullanmak istiyordur. Yani her yeni başlayan distribütör işi inşa edecek diye bir şey yok. Bunu ilk baştan çok iyi anlamak lazım ki sonradan çatışma yaşamayın. Diyelim ki Ahmet sadece bir ürün kullanıcısı olmak istemediğini, evet ürünü tabi ki kullanacağını ancak, işi de inşa etmek istediğini söyledi. Dikkat! O söyledi. Yani teyid etti. Yani sen değil o söyledi. Burası çok önemli. İlk strateji/plan toplantı konuşmana şu şekilde devam edebilirsin.

Ahmetçim sadece bir ürün kullanıcısı olmak işi ciddi bir şekilde inşa etmeye göre çok daha kolay ve basit. Konu eğer işi ciddi bir şekilde inşa etmekse o zaman belli bir disiplin içinde olmamız ve belli konularda ön mutabakat yapmamız gerekiyor. Bu konuda hemfikiriz değil mi? (Ahmet “evet” dedi. Onayladı). Bu bir meslek Ahmet’çim. Ve bu meslekte eğer başarılı olursan bunun sebebi SEN olacaksın ben değil. Bu meslekte eğer başarısız olursan da bu başarısızlığın sebebi yine SEN olacaksın. Ben değil. Yani başarı da senin eserin başarısızlık da senin eserin olacak. Başarı ile başarısızlık arasında farkın sebebi SEN olacaksın. Bu konuda şimdiden hemfikir olmamızda ciddi yarar var. Ben sana yolculuğunun her aşamasında rehberlik etmek üzere varım. Yanındayım ancak, işini senin yerine ben yapmam, yapamam. Ben senin için değil seninle birlikte çalışmak için varım. Bu konuda mutabık mıyız? Net olarak anlaşılmayan bir durum var mı? (eğer varsa netleştir tam olarak anladığından emin ol)

Biliyorum bu oldukça radikal bir yaklaşım ve belki de şaşırdınız ancak, olması gereken bu. Ve doğru olan bu. Genellikle network marketing sektörünün amatörleri şu söylemlerde bulunur;

Ben senin ürettiğin cirodan pay alıyorum. Bundan dolayı senin işin aynı zamanda benim işim. O sebeple senin için çalışacağım.

Ya da,

İşi birlikte kuracağız. (Bu cümle dahi son derece tehlikeli bir cümledir.)

Bu yaklaşıma ilk baktığınızda çok mantıklıymış gibi görünür ancak, içinde hem sana hem de yeni distribütöre zarar verecek bir kültür saklıdır. Yeni distribütörün beklenti içine girmesine yol açmış olursunuz. Herkes bağımsız çalışabilmeli ve kendi işini kendisi inşa etmelidir. Yardımlaşma tabi ki olacaktır, rehberlik tabi ki edeceksiniz ancak, kimsenin işini onun adına siz yapmayın. Yeni distribütör kendi işini kendisi kurabilmeli. Buna ihtiyacı var. Ona balık vermemelisiniz. Balık tutmasını öğretmelisiniz.

Senin görevin ona rehberlik etmek. Kaynak olmak ancak, işi onların yerine yapmak değil. Şu şekilde devam et

Benim görevim, senin en kısa zamanda benden bağımsız hale gelmeni, benden bağımsız iş, ciro üretebilmeni sağlamaktır. Sence bu iyi bir hedef midir?

Bu sorunun yanıtı kesinlikle EVET olacaktır. Eğer olmadı ise de sorunun veya ne demek istediğin şeyin tam olarak anlaşıldığından emin ol ve sorunun yanıtı EVET olana dek soruyu tekrarla. Bu sorunun yanıtı mutlaka kesin bir EVET olmalı aksi durumda ana stratejide büyük bir hata yapmış olursunuz. Sonradan uygulayacağınız doğru her türlü taktik bu hata devam ettiği sürece işe yaramayacaktır.

Sorular, sorular sorular…doğru soruları sorabilmek o kadar önemli ki. Doğru soruların sorulabildiği bir organizasyon yapınız varsa o ticaret güçlü olur. Karlı olur. Kalıcı olur. Network marketing organizasyonunuzda eğer yanlış sorular soruluyorsa o organizasyon eninde sonunda çökecektir. Karlılıktan, güvenden söz edilemez. İnsanları doğru yönlendirin. Gerçekleri konuşun. Gerçek ve doğru soruları sorun. Korkmayın. Sizi terketmezler. Tam tersine size ve sizin yaratmış olduğunuz bu kültüre (bağımlılıkları değil) bağlılıkları daha da artar. Bağımlı olmak başka bir şeydir. Bağlı olmak bambaşka bir şeydir.

Amacınız kendinize evet bağlı ancak, çalışma anlamında bağımsız iş üretebilen distribütörler yaratmaktır. Kendinize bağımlı gruplar yaratırsanız işi ekleme aşamasından KATLAMA aşamasına geçiremezsiniz. Ve bir gün çok yorulursunuz. Artık usanmışsınızdır. Ve eninde sonunda bu işi bırakırsınız. Artık bu işte çalışmak size anlamsız gelmeye başlamıştır. Sebebi budur. Bu anlattığım prensiplerden sapmanızdır. Bu şekilde hareket ederseniz yeni distribütörleri zorlamaya, iteklemeye, dürtmeye gerek kalmaz. Kim ürün kullanıcısı, kim işi inşa edecek tasnif etmişsinizdir. İşi inşa edeceklerle bu konuşmaları yaptığınızda konu artık sizinle ilgili değil, onlarla ilgilidir.

Ve emin olun bu anlattıklarımı uygularsanız çok daha verimli sonuçlar almaya başlarsınız. Yani sonuçlarınızın verimliliği artar.

İnsanlar yardıma ihtiyaç duymaksızın ciro üretimi yapmaya, kariyer yapmaya devam ederler. Organizasyonunuz kendi kendine çoğalmaya devam eder. Ve bağımsızlaşma kültürü size güçlü, güvenli ve karlı bir iş inşa eder. Organizasyonunuzun, işinizin kölesi değil öğretmeni, rehberi, önderi durumunda olursunuz. Yeni başlayanlara gerekli becerileri kazanana kadar yardımcı olun zaten sonrasında onlar sizen bağımsız iş üretmeye ve büyümeye devam edeceklerdir. Söylemeniz gereken bir diğer şey;

Ahmet’çim işini inşa ederken şüphesiz inişler çıkışlar yaşayacaksın. İyi günler olacak, kötü günler de olacak. İletişimimizin zayıfladığı bir zaman olduğunda, seni toplantılarda, eğitimlerde, kamplarda görmediğim bir zaman olduğunda, senden mazeretler duymaya başladığım zamanlar olduğunda ben anlıyor olacağım ki, sen o sırada inişi yaşıyorsun. Kötü günler yaşıyorsun. Bu saydıklarım herkesin başına gelir. Senin de başına mutlaka gelecek. Seni yalnız, kendi haline mi bırakmamı istersin yoksa, seni asla bırakmayıp, telefonlarıma bakmasan dahi, mesajlarıma yanıt vermiyor olsan dahi, üstüne üstüne gidip bu mesleğe başlama kararını neden verdiğini sana hatırlatmamı mı istersin?

Ortaklığınızın ta en başında bu şekilde bir yaklaşımda bulunmanız çok akıllıca bir yaklaşım olur. Yeni distribütörünüz bu veya buna benzer bir durumu kesinlikle yaşayacaktır. Herkes kendisinden şüphe ettiği bir durumu yaşar. Sen de ben de o da… Ona bunun doğal olduğunu İŞİN BAŞINDA bildirmelisin. Yukarıdaki yaklaşımda onu ve kendini konumlandırma yaparak aslında dikkat et yeni distribütör ile arandaki ilişkiyi düzenliyorsun. Bunu şimdi yapmazsan daha sonra o distribütörü oyuna geri almak artık çok zor olur. Bu konuşmayı ve mutabakatı baştan bu şekilde konuşursan o zaman sorun olduğunda onu tekrardan oyuna döndürmen için sana şimdiden izin vermiştir. Arıza çıkartırsa da bu konuşmayı hatırlatırsın.

Yeni distribütörünle bu şekilde bir konuşma yapmak senin profesyonel olman anlamına geliyor. Amatörler sözler verir vaatlerde bulunur. Bu tür konuşmalar yapmaz. Ve tabi ki sözler ve vaatler hiçbir zaman işe yaramaz. Yeni distribütöre de zarar vermiş olursun kendine de. İşi kendine bağımlı kılmamış olursun. Oyunu, senden bağımsız üretim üzerine kurgulamış olursun. Oyunu en baştan itibaren bu şekilde kurarsan meşgul olduğun zamanlarda veya başka bir sebep dolayısı ile yardım edemediğin zamanlar olduğunda distribütörlerin sana kızmaz. Kırılmaz. Darılmaz. Sorunun sebebi sen olmazsın. Oyunu baştan doğru kurmalısın. Bu mutabakatı en baştan yaparsan  oyuncuların çabucak bağımsız hale gelir. Yapmazsan bağımsız insanlar üretemezsin. Her sorundan seni sorumlu tutmaya başlarlar. Onların işlerine yetişemediğin zamanlarda suçlu hep sen olursun. Ve bir gün seni terkederler. Neden böyle oldunun gerçek sebebini ne onlar bilirler ne de sen bilirsin. Hani derler ya kavgayı yapacaksan baştan yapacaksın. İşte kavga bu. Eğer kavga ise.

Mutabakat Toplantısı 3.Aşama

Daha sonra yeni distribütör ile bir oyun planı yap. Bu bir (check list) Kontrol Listesi şeklinde olmalı.

1.Yeni distribütör ürün kullanmaya başlamalı

Pazarladığı ürünün faydalarını görmeyen, hissetmeyen bir distribütörün ciddi bir iş inşa edebilme şansı yoktur. Ürünün ürünü olmalı. Ondaki değişiklikler en ciddi reklamlardan birisi olacaktır. Kullanmadığı bir ürünü pazarlamamalı. Etik değil. Dolayısı ile etik değerler içinde kalmak için ürünü kullanan bir distribütör olmalı. Kenarda, hediye edebileceği veya karşısına çıkan bir müşteri adayına tattırabileceği bir miktar (çok değil ancak, yeterli sayıda) reklam ürünleri bulundurmasında fayda var.

2.Yeni distribütörünüzün uygun araçlara sahip olduğundan emin olun

İşi inşa eden araçlardır. Zeki insanlar araçları kullanır. Araçlarla kurulan iş kopyalanabilir bir iş oluyor. Araçlardan kastım, video sunum olabilir, sunum slaytları olabilir, yanında tadımlık ürün olabilir, akıllı cep telindeki bir app’i indirmiş olması ve kullanıyor olması olabilir, eğitim videoları olabilir, back ofis sayfası giriş bilgileri (ID ve şifresi) olabilir, yeni müşteri veya distribütör kayıt formu olabilir, şirketin email adresi, tel no vs olabilir. Bu araçların distribütörünüzün her daim yanında olduğundan emin olun.

3.Toplantı takvim bilgilerine nereden ulaşabileceğini gösterin

Profesyoneller TAKVİM yaparak çalışır. Distribütörünüz kullanacağı toplantı bilgilerine (tarih, yer, saat vs) nereden ulaşabileceğini bilmeli. Bilmeli ki sizden bağımsız bir şekilde çalışmaya başlayabilsin. Kendi takvimini yapabilmeli. Aynısını diğerlerine de kopyalayabilmeli.

4.Yeni distribütörünüz ödeme planı hakkında kabaca da olsa bilgiye sahip olmalı

En ince ayrıntısına kadar bilmesine gerek yok. Bu onu eylemsizleştirebilir. O sebeple temel bazı bilgileri bilmesi şu aşamada yeterli olacaktır. Örneğin ilk kariyere geldiği zaman kabaca ne kadar para kazanacağını bilmesi önemlidir.

5.Daveti nasıl yapacağını öğrenmiş olmalı

Yeni distribütörünüzün yeni distribütör adaylarını sunulan imkan hakkında daha fazla bilgi edinmeye uygun bir şekilde nasıl davet etmesi gerektiğini temel olarak kavramasını sağlayın. Davetin neden profesyonel bir şekilde nasıl yapılması gerektiğini anlamasına yardımcı olun. Profesyonel bir davetin nasıl yapılabileceğini anlamasına yardımcı olun. Adaylara koşup kafasına göre konuşarak düşük sonuçlar almasını önlemiş olursunuz. İlk davetlerini yaparken mutlaka yanında olun. İlk konuşmalarına nezaret edin.

Mutabakat Toplantısı 4.Aşama

Ona şu konularda yardımcı olun;

İlk distribütör kaydını nasıl yapabilir?

İlk ürün satışını nasıl yapabilir?

İlk komisyonunu almasına yardımcı olmak için hangi adımları atabilirsiniz?

Bir çok yeni distribütör için network marketing ilk komisyonlarını banka hesaplarından görünceye dek gerçek bir şey olmayabiliyor. İnanamıyorlar. Bu gayet normal. İlk komisyon miktarını banka hesaplarında gördüklerinde işler bir anda değişiverir genelde. Benim için de öyle oldu. Sektöre bakışım değişti. Daha uzun süre bu işe efor koymaya karar veriyor insan.

Mutabakat Toplantısı 5.Aşama

Küçük ödevler verin. Yeni distribütör ile konuşmanızı ödevler vererek sonuçlandırın. Ödevleri verirken karşılıklı mutabık kalarak zaman sınırlaması da koyun. Yani görevin ne zaman tamamlanacağı sadece sizin değil ikinizin ortak kararı olsun. Yeni insanlar basit ödevler ile yönlendirilmek istiyor ve verilen ödevleri yapmayı seviyorlar. Eğer süreci bu şekilde yönetirseniz.

Süreci bu şekilde yaşamanızın amacı yeni distribütörün eşikleri atlamasına yardımcı olmaktır. Her bir kişi bu mesleğe başladığında başarı ve başarısızlık arasında eşik vardır. Yardımcı olmazsanız yeni distribütörünüz için vazgeçmek devam etmekten çok daha kolay olur. Eşiği bir kez atladığında ise bu sefer devam etmek vazgeçmekten çok daha kolay hale gelir. Yeni bir distribütör eşiği nasıl atlar? aşağıdakilerden birisi veya birileri yeni distribütörün o ilk eşiği atlamasına yardımcı olabilir

  • İlk müşterisini kaydetmek ve/veya
  • İlk distribütör kaydını yapmak ve/veya
  • İlk komisyon miktarını kazanmak ve/veya
  • Büyük bir toplantıya katılmak ve/veya
  • Grup içinde yeni arkadaşlar edinmek ve/veya
  • İlk kariyeri elde etmek ve/veya
  • Sahnede alkışlanmak, takdir edilmek

Mutlaka başka tonla neden olabilir. Sizin bir sponsor olarak göreviniz yeni distribütörünüzün o ilk eşiği atlamasına ve eşiğin sürekli olarak diğer tarafında kalmasına yardımcı olmaktır.

Sizin başarınıza,

Yavuz Bağcı